Website Henk Gols googleb22ff19820e4ba6e.html

Vrijdagmiddaggebed

Vrijdagmiddaggebed in de Stevenskerk

Ste080202 08

Van de eerste vrijdag van maart tot de laatste vrijdag van het jaar wordt iedere vrijdagmiddag om 13.00 uur in de Stiltekapel van de Nijmeegse Stevenskerk het ‘middaggebed voor verzoening en vrede’ gebeden. Is de Stevenskerk niet beschikbaar, dan wordt uitgeweken naar de Sint-Jacobskapel aan het Glashuis.

In het middaggebed concentreert zich het bidden van de gezamenlijke Nijmeeegse kerken, die zich met elkaar hebben verbonden in de Raad van Kerken Nijmegen en omstreken.


Coventry

De Tweede Wereldoorlog is lang geleden, maar oorlogsgeweld is een zaak van elke dag. In kerken die in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakten of werden verwoestn, zijn christenen gaan bidden om verzoening en vrede. In Nederland gebeurt dat o.a.  in Rotterdam, Den Haag, Middelburg, Arnhem, Doetinchem, Deventer en Nijmegen.

Landelijk hebben ze zich met elkaar verbonden in het Coventryberaad Nederland, internationaal met het netwerk rond de kathedraal van Coventry (Coventry Cathedral) in Engeland.


Community of the Cross of Nails

De kathedraal van Coventry werd verwoest op 14 november 1940. Vanuit Coventry heeft men al snel na de oorlog contact gezocht met verwoeste steden in Duitsland. Steden in andere landen en buiten Europa volgden. Zo is een internationaal netwerk ontstaan van kerken en andere centra die zich via gebed en actie inzetten voor verzoening en vrede: de Community of the Cross of Nails.

De centra van dit netwerk zijn te herkennen aan het Cross of Nails: een eenvoudig kruis van lange spijkers. De Stevenskerk beschikt over een cross of nails sinds 1953. De spijkers zijn afkomstig uit het dak van de verbrande kathedraal van Coventry. Vanouds is het kruis in de christelijke traditie een teken van zowel lijden en dood als verrijzenis. Het is een teken van hoop.

Op bijna alle plekken waar een Cross of Nails te vinden is, wordt een wekelijks vrijdagmiddaggebed voor verzoening en vrede gehouden.


Coventryberaad Nederland

Het Coventryberaad Nederland wordt o.a. gevormd door:


Contactadres
Coventryberaad Nederland: Laurensberaad, Grotekerkplein 27, Rotterdam,
T: 010-4129243, info@laurenspastoraat.nl