Website Henk Gols googleb22ff19820e4ba6e.html

Vrijdagmiddaggebed

Vrijdagmiddaggebed in de Stevenskerk

Van de eerste vrijdag van maart tot de laatste vrijdag van het jaar wordt iedere vrijdagmiddag om 13.00 uur in de Stiltekapel van de Nijmeegse Stevenskerk het ‘middaggebed voor verzoening en vrede’ gebeden. Is de Stevenskerk niet beschikbaar, dan wordt uitgeweken naar de Sint-Jacobskapel aan het Glashuis.

Het middaggebed wordt gehouden onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken Nijmegen en omstrekenHet gebed maakt deel uit van een wereldwijd netwerk voor verzoening en vrede: de Community of the Cross of Nails. Landelijk zijn de gebedsgroepen verbonden via het Coventryberaad Nederland.


N080202 08 Ste

Over het Cross of Nails in de Stiltekapel van de Stevenskerk

Talloze steden en kerken zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest — zoals ook de Nijmgeegse Petrus Canisiuskerk en een deel van de Stevenskerk.

In 1940 werden de binnenstad en de kathedraal van het Engelse Coventry door een hevig Duits bombardement in een ruïne veranderd. Onmiddellijk na de oorlog nam men vanuit de kathedraal het initiatief tot een netwerk van vrede en verzoening, bedoeld om verwoeste steden en kerken in Duitsland en elders in de wereld met elkaar te verbinden. Symbool van dit internationale en oecumenische verband tegen haat en geweld werd het ‘Cross of Nails', een kruis van spijkers: aanvankelijk de lange dakspijkers die tussen de puinhopen van de kathedraal van Coventry werden aangetroffen.

In 1953 werd het Cross of Nails ook aan de stad Nijmegen geschonken. Het werd ingemetseld in de toren van de Stevenskerk. De plek was onopvallend en het kruis raakte vergeten. In 2003 werd het herontdekt en overgebracht naar de Stiltekapel.