googleb22ff19820e4ba6e.html googleb22ff19820e4ba6e.html

Mirjam - Maria

amsterdam krijtberg interior3

De gesluierde synagoge, Krijtberg, Amsterdam

Soms vind je in of aan oude kerken een beeldenpaar: twee vrouwen. Beiden schoon van gestalte. Maar de ene is gesluierd, de andere niet.

De gesluierde moet de rol van synagoge spelen, de ontsluierde die van kerk. De christelijke leer vroeg om onderscheid. De kunstenaar die de beelden maakte, heeft het onderscheid beperkt gehouden. In de uitbeelding is de synagoge niet ontluisterd. Beide gestalten mogen er wezen.

Twee vrouwen. Het ware beter te zeggen: één gestalte, op twee manieren neergezet. Want Maria is geen ander dan Mirjam: één naam, waarmee Gods gemeente wordt geroepen.

Die gemeente, of het nu Israël betreft of de kerk, blijkt maar al te vaak geblinddoekt: blind voor wat haar te doen staat, voor wat vandaag tot vrede dient. Soms ook, hier en daar in deze wereld, staat zij op met de profetische allure waarmee in de Schrift Mirjam tegen paarden en wagens uithaalt, Maria tegen wat machtig en verpletterend is haar lied van bevrijding zingt.

De sluier is niet aan de synagoge voorbehouden—met moeite en tegenzin herkent de kerk haar ‘eigen’ messias in vreemdelingen en armen, gevangenen en zieken.

Twee beelden. Twee mogelijkheden. Of je nu synagoge bent of kerk.


Henk Gols
Column in
Ons Orgaan, september 1985